Deze donderdag (vier maart 2021) heb ik de kans gehad om een lezing van Dado Van Peteghem bij te wonen. Het onderwerp van zijn lezing was het nieuwe boek dat hij geschreven heeft: “Metasystems”. Laat me je meenemen naar de essentie van zijn betoog over hoe onze wereld was, is en wat de toekomst kan brengen.
De lezing, het boek en de theorieën zijn voornamelijk gericht op economie maar zijn zeker ook toepasbaar op andere vlakken. Onze wereld is constant aan het veranderen. Niemand kan ontkennen dat die veranderingen ook altijd maar sneller komen. En corona heeft hier zeker een boost aan gegeven. Dingen die gisteren belangrijk waren zijn vandaag minder relevant en morgen irrelevant. Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook. Zaken waar gisteren geen aandacht aan werd besteed, komen vandaag in de kijker te staan en zijn morgen algemeen geweten. Technologie is hiervan een voor de hand liggend voorbeeld. Maar ook de vraag van stakeholders voor maatschappelijke meerwaarde van een bedrijf stijgt. Ze verwachten dat bedrijven meer bieden dan enkel het product. Dat product moet in correcte omstandigheden gemaakt zijn met aandacht voor mens en planeet. Tegelijk nemen andere eisen bij klanten ook toe. Zo willen ze alles zo snel en gemakkelijk mogelijk en moeten aankopen of diensten een vlotte en leuke ervaring zijn.
Om al deze veranderingen alleen bij te blijven, lijkt Dado quasi onmogelijk. Daarom zullen partners volgens hem in de toekomst van groot belang zijn. Door samen te werken ga je veel meer kunnen bereiken. Als je deel uitmaakt van een netwerk van partners, sta je veel sterker in de markt. Dit zorgt ervoor dat je zowel veel beter kan inspelen op de eisen van de klanten als dat grotere spelers je niet gemakkelijk kunnen wegconcurreren. Belangrijk hierbij is dat je niet enkel in je eigen sector mag zoeken maar ook daarbuiten. Op het eerste zicht lijkt het misschien niet logisch om als Belfius samen te werken met Proximus maar het helpt je om beter in te spelen op de eisen van je klanten. Natuurlijk moet je niet met eender wie gaan samenwerken. Het moet doordacht zijn en een win-win-situatie teweegbrengen. Om vlot een partnerschap aan te gaan moet er wederzijds vertrouwen zijn. Als je nog steeds “wij en zij” blijft denken zal een win-win ver te zoeken zijn. Open met elkaar kunnen communiceren en vertrouwen geven zal volgens mij de grootste struikelblok zijn in dit verhaal. Niet enkel naar je partners transparant zijn is belangrijk maar ook naar je klanten en andere stakeholders. Ze willen weten wat er achter die “gesloten” deur gebeurd. Ik zeg niet dat die deur wagenwijd open moet staan, dat niet. Maar zorg dat er op z’n minst grote ramen zijn. Soms zullen er zaken zijn die je niet meteen wil delen met iedereen. Dan moet je dat ook niet doen, al kan je hen wel laten weten dat je momenteel met iets bezig bent dat je nog niet bekent wil maken. Door transparant te zijn kan je een vertrouwensband opbouwen met al je stakeholders.
Ik wil dit ook graag even toepassen op een project waar ik zelf bij betrokken ben: Sympact. Dit is een project waarmee we organisatie en verenigingen willen helpen met voornamelijk hun vrijwilligersbeheer. Dit doen we door middel van workshops. Vertrouwen is hier al van groot belang. Wat als we ook meer de nadruk gaan leggen op partnerschap? Wat als we niet enkel in de bubbel van verenigingen en organisaties? Wat als we niet enkel binnen de non-profit sector blijven? Ik ben ervan overtuigd dat er zeker partnerschappen te vinden zijn binnen de profit sector. We zouden als link kunnen dienen om twee mogelijke partners samen te brengen. Er kan heel wat kennis uitgewisseld worden. Een speelpleinwerking zou kunnen samenwerken met een groot bedrijf. Het groot bedrijf zou misschien financiële of materiële ondersteuning kunnen bieden en de speelpleinwerking kan aangepaste of toegankelijkere opvang bieden voor de kinderen van de werknemers. Dat is een mogelijk voorbeeld. Ik ben er zeker van dat we met wat meer onderzoek en een paar brainstormsessies unieke partnerschappen kunnen bekomen!
Een quote die ik als afsluiting nog wil meegeven die Dado Van Peteghem ook gebruikt heeft is deze: “You do not think yourself into a new way of acting, you act yourself into a new way of thinking.”
Wil je graag wat meer verdiepen in dit onderwerp? Lees dan zeker het boek!